Ateliere Play4FinancialSkills Juniori

Cum ne-am putea aștepta ca tinerii să își gestioneze proprii bani atunci când vor deveni adulți, dacă nu-i expunem la experiențe practice referitoare la bani?

Educația financiară ar trebui să fie un proces continuu, pentru că avem tendința de a presupune că oamenii vor învăța despre bani pe cont propriu. 

Este nevoie de o schimbare de paradigmă în ceea ce privește educația financiară.

Milennialii, părinții copiilor care fac parte din Gen Z și Gen Alpha, aleg să le ofere copiilor lor control financiar și mai multe cunoștințe despre bani de la o vârstă relativ fragedă. 

Deși unii critici susțin contrariul, și noi, la Școala de Valori, credem că înțelegerea valorii banilor este esențială.

Generația Alpha este cel mai recent segment de consumatori, cel mai în vârstă dintre tineri având doar 12 ani și, pentru că este prima generație complet digitală, putem presupune că tinerii vor fi clienți ai unor produse de orice fel, la o vârstă mult mai timpurie decât în trecut.

Vedem deja că din ce în ce mai multe companii își îndreaptă atenția către ei, pentru a dezvolta soluții destinate lor și ca atare, este esențial ca tinerii să învețe de timpuriu să câștige cu inteligență, să economisească și să investească cu consecvență, să dăruiască din puținul pe care-l au și să cheltuiască cu înțelepciune, asistați de părinții lor.

Părinte fiind, cel mai probabil nu-ți dorești să-ți vezi copiii eșuând, dar într-un mediu sigur și propice, acesta poate câștiga o experiență de învățare vitală. De aceea, vă invităm la atelierele Play4FinancialSkills! 

Educația financiară este o abilitate de bază pentru a trăi în societatea contemporană. 

Așadar, copiii cresc și se dezvoltă într-o lume din ce în ce mai nesigură și complexă, în care vor trebui să se ocupe de propriul viitor financiar, de timpuriu. 

Incapacitatea generală de a alege produsele financiare potrivite și, adesea, lipsa de interes pentru o planificare financiară solidă vin din nivelul scăzut de cultură financiară al societății, dar și din familie. 

Încă de la o vârstă fragedă, copiii trebuie să își dezvolte competențele necesare pentru a alege între diferite opțiuni de carieră și educație și pentru a gestiona orice fonduri discreționare pe care le pot avea, fie că provin din alocații sau din locuri de muncă cu jumătate de normă. Aceste fonduri pot implica utilizarea conturilor de economii sau a cardurilor bancare.


Dezvoltarea unei culturi financiare încă de timpuriu, îi pregătește pe copii pentru un succes financiar mai previzibil.

Atelierele P4FS Juniori sunt recomandate copiilor și tinerilor cu vârsta 8 - 14 ani

În atelierele Play4FinancialSkills Junior, copiii învață vocabularul financiar, exersează limbajul bunăstării personale, află cum să-și constituie un buget, găsesc răspuns la faptul de a-și amâna satisfacțiile imediate și cum pot să economisească pentru viitor.

În plus, ei descoperă secretul faptului de a dona în scopuri caritabile, află cum timpul poate juca în favoarea lor dacă încep să-și investească banii de buzunar pe piața bursieră, descoperă că banii trebuie puși la treabă și că este esențial să se trezească mâine mai bogați decât astăzi.

În Play4FinancialSkills, tinerii pot câștiga Pendo (moneda Școlii de Valori) pentru implicare și pentru îndeplinirea unor sarcini personale, precum stabilirea obiectivelor financiare, gestionarea banilor de buzunar, utilizarea unor instrumente financiare care vizează dezvoltarea proprie, crearea unui fond financiar pentru fapte bune, dar și a unuia pentru urgențe etc.

Ce spun participanții și trainerii Play4FinancialSkills?

˝Să mă joc Play4FinancialSkills a fost interesant, o activitate destul de frumoasă, care, sincer, mi-a făcut săptămâna mult mai bună. Am învățat multe skill-uri noi în investiții. Mi-ar plăcea să joc Play4FinancialSkills cu câțiva dintre prietenii mei.˝

Sorin, elev în clasa a X-a, la Liceul „Dumitru Tăuțan”, loc. Florești, Jud. Cluj

˝Elevilor le-a plăcut foarte mult să se joace și, mai ales, să câștige pendo (moneda P4FS și a Școlii de Valori). Și-au dat seama că cine riscă are mai mult de câștigat și asta le-a dat curajul să încerce mai mult. Au învățat și despre cum să-și gestioneze mai bine bugetul și că nu este așa de ușor cum pare. Elevii au avut și curiozități, ne-au întrebat de ce trebuie să aibă banii într-o categorie specială pentru cheltuieli, dacă au deja venituri.˝

Valentina,  trainer @ Școala de Valori, facilitator Play4FinancialSkills 

Pentru înscrieri, vă rugăm să ne contactați la adresa educatiefinanciara@scoaladevalori.ro / Manager Proiect: Loredana Dinu, +40 (745) 295 753 

Dacă dorești să-ți dezvolți propriile competențe financiare, poți să-și iei acasă Play4FinancialSkills

Play4FinancialSkills Junior

Dacă consideri că această soluție educațională este una valoroasă și intenționezi să sprijini educația tinerilor dezavantajați, poți investi încredere, siguranță sau bunăstare. 


Tu alegi ce Investitor vrei să fii!

Ce primești dacă investești?

Ce înseamnă să fii Investitor în Educație

În funcție de donația pe care o vei face, ca viitor posesor al Play4FinancialSkills, vei deveni Investitor în Educație. 

Abilitățile pentru viață joacă un rol fundamental în pregătirea tinerilor pentru liceu, facultate și carieră, dar mai ales pentru succesul personal.

Ce facem noi cu investiția ta?

Cu ajutorul donației tale, a celorlalți donatori, precum și cu contribuția sponsorilor,  ne-am propus ca până la finalul anului 2023 să ajungem la  aproximativ 1.200 de copii din gimnaziu, din Județele Dâmbovița, Constanța, Tulcea și Vaslui. 

Cum valorificăm investiția ta?

Așadar, cu ajutorul tău, tineri cu vârsta 8-14 ani ani din cele 4 comunități vor putea participa în programul EduFin4Life @ Școala de Valori în 2023. 

Îți mulțumim că alegi să sprijini educația!