Ateliere P4FS Detectivii Curioși

Cum ne-am putea aștepta ca tinerii să își gestioneze proprii bani atunci când vor deveni adulți, dacă nu-i expunem la experiențe practice referitoare la bani?

Educația financiară ar trebui să fie un proces continuu, pentru că avem tendința de a presupune că oamenii vor învăța despre bani pe cont propriu. 

Este nevoie de o schimbare de paradigmă în ceea ce privește educația financiară.

Milennialii, părinții copiilor care fac parte din Gen Z și Gen Alpha, aleg să le ofere copiilor lor control financiar și mai multe cunoștințe despre bani de la o vârstă relativ fragedă. 

Deși unii critici susțin contrariul, și noi, la Școala de Valori, credem că înțelegerea valorii banilor este esențială.

Generația Alpha este cel mai recent segment de consumatori, cel mai în vârstă dintre tineri având doar 12 ani și, pentru că este prima generație complet digitală, putem presupune că tinerii vor fi clienți ai unor produse de orice fel, la o vârstă mult mai timpurie decât în trecut.

Vedem deja că din ce în ce mai multe companii își îndreaptă atenția către ei, pentru a dezvolta soluții destinate lor și ca atare, este esențial ca tinerii să învețe de timpuriu să câștige cu inteligență, să economisească și să investească cu consecvență, să dăruiască din puținul pe care-l au și să cheltuiască cu înțelepciune, asistați de părinții lor.

Părinte fiind, cel mai probabil nu-ți dorești să-ți vezi copiii eșuând, dar într-un mediu sigur și propice, acesta poate câștiga o experiență de învățare vitală. De aceea, vă invităm la atelierele Play4FinancialSkills! 

Educația financiară este o abilitate de bază pentru a trăi în societatea contemporană. 

Copiii cresc și se dezvoltă într-o lume din ce în ce mai nesigură și complexă, în care vor trebui să se ocupe de propriul viitor financiar, de timpuriu. 

Incapacitatea generală de a alege produsele financiare potrivite și, adesea, lipsa de interes pentru o planificare financiară solidă vin din nivelul scăzut de cultură financiară al societății, dar și din familie. 

Încă de la o vârstă fragedă, copiii trebuie să își dezvolte competențele necesare pentru a alege între diferite opțiuni de carieră și educație și pentru a gestiona orice fonduri discreționare pe care le pot avea, fie că provin din alocații sau din locuri de muncă cu jumătate de normă. Aceste fonduri pot implica utilizarea conturilor de economii sau a cardurilor bancare.


Dezvoltarea unei culturi financiare încă de timpuriu, îi pregătește pe copii pentru un succes financiar mai previzibil.

Atelierele P4FS sunt recomandate tinerilor cu vârsta 11 - 14 ani

Atitudinile și obiceiurile noastre financiare încep să se formeze de la o vârstă foarte fragedă. Cu flash cards - Play4FinancialSkills | Detectivii Curioși - tinerii pot înțelege noțiunile financiare de bază și afla informații referitoare la comportamentele financiare sănătoase, pentru întreaga lor viață.

Conturarea perspectivelor financiare pe termen lung, a tinerilor, sprijină procesul de modelare a unor comportamente financiare productive și integrarea în disciplina personală a unor sisteme simple dar riguroase care pot să conducă la creșterea bunăstării personale, cu impact pozitiv pe termen lung și în comunitate. 

Finanțele personale joacă un rol fundamental în pregătirea tinerilor pentru liceu, facultate și carieră, dar mai ales pentru viață.

Atelierele Play4FinancialSkills sunt simulări experiențiale bazate pe board game care necesită o strategie clară, gândire deductivă și inductivă, contribuie la stabilirea obiectivelor financiare și crește capacitatea participanților de a-și urmări scopurile, pentru că modelează comportamentul financiar și dezvoltă gândirea sistemică

Totodată, P4FS stimulează gândirea logică, activează memoria și dezvoltă abilitatea de a anticipa deciziile coechipierilor. Implicarea tinerilor în joc le îmbunătățește acestora încrederea de sine și ajută la exersarea abilităților lor cognitive esențiale, cum ar fi luarea deciziilor, gândirea strategică de nivel superior și rezolvarea problemelor.

Ghidate de un set de reguli, simulările P4FS reduc stresul, exersează răbdarea, provoacă amuzament și bună dispoziție, motivând jucătorii să se deconecteze de la problemele lor zilnice, pentru a imersa în lumea auto-descoperirii, pentru câteva ore.

Prin intermediul unor carduri de joc și a unui set de materiale practice, participanții trec printr-o suită de experiențe educaționale profunde, de la învățarea sau reamintirea unor noțiuni financiare cunoscute, la înțelegerea cognitivă a importanței menținerii standardului de viață pe toată durata acesteia, dar și cum să încorporeze afectiv faptul că orice proces educațional cere timp și o investiție de durată a energiei personale. Participanții învață vocabularul financiar, exersează limbajul bunăstării personale, află cum să-și (re)configureze un plan financiar pe măsura nevoilor și dorințelor proprii. Astfel, află cum timpul poate juca în favoarea lor dacă încep să-și investească veniturile câștigate, de timpuriu, descoperă că banii trebuie puși la treabă și că este esențial să se trezească mâine mai bogați decât astăzi. Pe scurt, în aceste exerciții, tinerii sunt expuși la experiențe surprinzătoare, menite să le remodeleze comportamentul financiar într-unul productiv și totodată, îi învață cum să-și transforme capitalul uman în capital financiar.

Cu Play4FinancialSkills | Detectivii Curioși, jucătorii își pot pune la bătaie cunoștințele și în același timp pot învăța cu „cărțile pe masă” noțiuni noi care mai târziu, dacă acestea vor fi aplicate în viața cotidiană, le vor putea modela comportamentul financiar.

Acest exercițiu financiar este o simulare care oferă tinerilor 11-15 ani sfaturi financiare într-un mod accesibil, amuzant și provocator. 


Play4FinancialSkills | Detectivii Curioși este simularea care poartă participanții într-o călătorie plină de suspans și de informații financiare folositoare, la care au acces într-un mod inedit.

Scopul simulării este ca jucătorii să câștige bani, să economisească, să cheltuie pentru produse și servicii necesare și totodată, să învețe să răspundă adecvat provocărilor lansate în joc, demonstrând astfel că progresează. 


Pentru aceasta, jucătorii vor concura unii cu ceilalți, dar totodată, se vor și putea ajuta unii pe ceilalți.

Conținutul setului Play4FinancialSkills | Detectivii Curioși 

Ce spun adulții care au asistat la atelierul Play4FinancialSkills | Detectivii Curioși?

„Seara de 24 martie a fost pentru Ambasada României prilej de bucurie și voie bună, ca de fiecare dată când copiii din comunitatea românească ne trec pragul.  Cu sprijinul Asociației Școala de Valori din București și în colaborare cu Liga Studenților Români din Spania, am organizat primul atelier de educație financiară Play4FinancialSkills pentru copii, cei mici, cu vârste între 11-14 ani, intrând pentru prima dată în contact cu noțiuni de bază despre bani, cheltuieli, investiții. Sub îndrumarea studentelor de la Liga Studenților Români din Străinătate: Oana, Janeta, Antonia și Brianna, participanții la atelier au pus întrebări, au cerut date despre cum își pot gestiona banii și cum îi pot înmulți. Studenții coordonatori abia au făcut față tirului de intrebări și curiozității micilor finanțiști”

Laviniu Enii, Ministru Consilier în cadrul Ambasadei României în Spania | ateliere susținute pentru copiii din diasporă în GMW 2023

Îți mulțumim că alegi să sprijini educația!