Ateliere P4FS Exploratori & Experți

Trăim într-o perioadă în care ar fi indicat să învățăm să avem grijă de noi, de banii pe care îi câștigăm și de viitorul nostru. De multe ori ne întindem la cheltuieli mai mult decât ne permitem, iar la sfârșit de lună rămânem cu zile din lună și nu cu bani. Dacă în fiecare lună cheltuim tot ce câștigăm, niciodată nu ne vom putea construi o stabilitate financiară și, indiferent cu cât ne vor crește veniturile vor crește și cheltuielile. Asta pentru că, de cele mai multe ori, nu facem diferența între nevoi și dorințe și ajungem să cheltuim excesiv pe mofturi sau chiar să achiziționăm prin credit lucruri pe care nu ni le permitem (vacanțe, telefoane,  accesorii scumpe, mașini, imobile etc.).

Educația Financiară este acea educație care ne învață cum să câștigăm mai mulți bani și care ne ghidează în procesul gestionării banilor astfel încât să ne protejam de anumite riscuri, cum să avem grijă de situația noastră financiară, atât cea prezentă, cât și cea viitoare. 

Din păcate, majoritatea romanilor nu știe să economisească cu un scop precis și nu face diferența dintre nevoi și dorințe, iar dacă oamenii nu învață să-și gestioneze veniturile vor fi aproape permanent în situația în care “le scapă banii printre degete”.

Cu P4FS corectăm această hibă. Pentru că, nu-i așa? Cu toții am vrea să muncim cu drag nu doar ca să ne plătim rate, ci și ca să ne permitem un stil de viață adaptat nevoilor noastre. Să putem merge măcar o dată pe an într-o vacanță frumoasă, fară stresul că rămânem cu o gaură în buget și ne somează banca prin telefoane, mesaje sau mailuri care ne anunță că am întârziat cu plata.

Atelierele P4FS Exploratori & Experți sunt recomandate tinerilor 15-18 ani și 18+ ani

Atelierele Play4FinancialSkills sunt simulări experiențiale bazate pe board game care necesită o strategie clară, gândire deductivă și inductivă, contribuie la stabilirea obiectivelor financiare și crește capacitatea participanților de a-și urmări scopurile, pentru că modelează comportamentul financiar și dezvoltă gândirea sistemică

Totodată, P4FS stimulează gândirea logică, activează memoria și dezvoltă abilitatea de a anticipa deciziile coechipierilor. Implicarea tinerilor în joc le îmbunătățește acestora încrederea de sine și ajută la exersarea abilităților lor cognitive esențiale, cum ar fi luarea deciziilor, gândirea strategică de nivel superior și rezolvarea problemelor.

Ghidate de un set de reguli, simulările P4FS reduc stresul, exersează răbdarea, provoacă amuzament și bună dispoziție, motivând jucătorii să se deconecteze de la problemele lor zilnice, pentru a imersa în lumea auto-descoperirii, pentru câteva ore.

Prin intermediul unor carduri de joc și a unui set de materiale practice, participanții trec printr-o suită de experiențe educaționale profunde, de la învățarea sau reamintirea unor noțiuni financiare cunoscute, la înțelegerea cognitivă a importanței menținerii standardului de viață pe toată durata acesteia, dar și cum să încorporeze afectiv faptul că orice proces educațional cere timp și o investiție de durată a energiei personale. Participanții învață vocabularul financiar, exersează limbajul bunăstării personale, află cum să-și (re)configureze un plan financiar pe măsura nevoilor și dorințelor proprii. Astfel, află cum timpul poate juca în favoarea lor dacă încep să-și investească veniturile câștigate, de timpuriu, descoperă că banii trebuie puși la treabă și că este esențial să se trezească mâine mai bogați decât astăzi. Pe scurt, în aceste exerciții, tinerii sunt expuși la experiențe surprinzătoare, menite să le remodeleze comportamentul financiar într-unul productiv și totodată, îi învață cum să-și transforme capitalul uman în capital financiar.

Play4FinancialSkills Exploratori & Experți este atelierul care poartă participanții într-o călătorie plină de suspans și de informații financiare folositoare, la care au acces într-un mod inedit.

Acest exercițiu financiar este o simulare care oferă tinerilor 15+ ani sfaturi financiare într-un mod accesibil, amuzant și provocator. 

Scopul jocului este ca jucătorii să câștige bani, să economisească, să investească, să cheltuie pentru produse și servicii necesare sau pe care și le doresc, să contracteze credite sănătoase și totodată, să învețe să răspundă adecvat provocărilor lansate în joc, demonstrând astfel că progresează. Pentru aceasta, jucătorii activi vor concura unii cu ceilalți, dar totodată, se vor și putea ajuta unii pe ceilalți.

În această simulare participanții au ocazia să afle informații valoroase cu privire la finanțele proprii și ale familiei și astfel, să învețeîși formeze opinii corecte referitoare la bani, precum și să-și modeleze comportamente sănătoase financiare pentru întreaga lor viață.

Toate materialele cu care tinerii lucrează, ca și toate temele abordate în dialogul pe care poartă în echipă dar și cu trainerul, sunt resurse informaționale extrem de valoroase, nu doar pentru acest exercițiu, cât mai ales pentru viața reală.

În 2 dintre cele 8 runde de joc planificate, jucătorii iau decizii legate de bani și exersează comportamente financiare care îi pot ajuta să înțeleagă cum câștigă bani, cum îi economisesc și investesc și nu în ultimul rând, cum îi cheltuiesc.

După simulare, ne așteptăm ca participanții să reflecteze cu privire la obstacolele neprevăzute ce ar putea interveni în viața lor, precum și la intențiile pe care și le-ar putea stabili cu scopul de a-și reconfigura propriul plan financiar, pentru bunăstare pe întreaga perioadă a vieții. 


Prin intermediul P4FS, participanții vor avea ocazia să reflecteze la starea personală actuală de sănătate financiară, să-și dorească să-și fixeze obiective îndrăznețe și să-și creeze premize pentru a începe să acționeze în vederea obținerii independenței financiare pe care și-o doresc, ghidați de un proces educațional bazat pe un comportament sănătos pus în practică imediat.

Ce spun participanții care au trecut prin experiența Play4FinancialSkills?

˝M-am bucurat foarte mult când am aflat despre aceasta oportunitate de Educație Financiară prin joc > Play4FinancialSkills oferită de cei de la Școală de Valori și de aceea, m-am înscris imediat la una din cele 2 sesiuni. Activitatea în sine a fost interactivă, am jucat în echipe și consider ca a fost și o oportunitate foarte buna de team bonding între colegi, din care am aflat informații utile referitoare la educația financiară și cum putem sa ne organizam mai eficient bugetul.

Trainerii și facilitatori de la Școala de Valori au fost foarte implicați în atelier, ne-au coordonat și ne-au răspuns la toate întrebările. Board game-ul Play4FinancialSkills este foarte bine conceput și are multe exemple și informații actuale care corelează cu viață reala.

Feedback-ul general primit din partea colegilor care au participat a fost unul foarte pozitiv, au văzut activitatea ca un bun prilej de a-și îmbunătății cunoștințele legate de educație financiară, economisire, investiții dar și de a interacționa fata în fata cu echipa.˝

Bianca Pascu, Service & Project Manager @ Montran Romania, participant în atelierul Play4FinancialSkills

Îți mulțumim că alegi să sprijini educația!