FutureFin4GenZ
Trăim într-o eră a banilor digitali. În prezent, putem plăti pentru bunuri și servicii cu ajutorul ceasului inteligent, iar unele țări folosesc deja un serviciu de plată prin recunoaștere facială "Smile to Pay". UE are în vedere introducerea unui euro digital.
Oare ar putea tinerii din România să funcționeze într-o economie care nu utilizează numerarul? Mai mult decât atât, ar trebui să o facă?
Utilizarea smartphone-urilor în toate instanțele vieții noastre a creat o întreagă generație de consumatori tineri, experimentați din punct de vedere tehnologic, care se simt confortabil să efectueze tranzacții de pe dispozitivele lor mobile.
Deși există o tendință a accesului online nelimitat la instrumente financiare, numerarul va continua să joace un rol important în societatea actuală, acum și în viitorul apropiat.
Adevărul este că generațiile mai tinere au obiceiuri și nevoi diferite când vine vorba despre bani. Milenialii doresc ușurința plăților mobile, pe când Generația Z caută comoditate și personalizare, precum și finanțe care să fie orientate spre un scop precis și valori bine conturate.
Pregătirea pentru facultate și carieră se numără printre cele mai frecvente obiective pentru adolescentul care urmează să devină adult. Deși educația financiară este mai importantă ca niciodată pentru succesul pe termen lung al tinerilor în viața de după liceu, în carieră și pentru obținerea succesului, experiența personală în lumea reală a finanțelor personale lipsește mulor adolescenți, deși aceasta ar trebui să aibă un loc de cinste în educația pentru bunăstare personală, încă de timpuriu.
Alfabetizarea financiară este, într-adevăr, capacitatea de a înțelege și de a gestiona eficient finanțele proprii. Aceasta implică faptul de a avea cunoștințele și abilitățile necesare pentru a lua decizii financiare în cunoștință de cauză, care nu implică doar faptul de a face un buget eficient, a economisi pentru viitor și a evita capcanele financiare comune, dar și pentru alegerea viitorarei cariere sau crearea unei afaceri în lumea viitorului hiper-tehnologizat.
Sunt patru itemi pe care-i targetăm în demersul nostru educațional. Aceștia ar putea ajuta la măsurarea nivelului de progres obținut prin educație financiară și orientare în carieră, din perspectiva Generației Z.
Am un loc de muncă plătit, sau sunt antreprenorul unui start-up care-mi oferă posibilitatea de a-mi descoperi potențialul neexplorat.
Practic economisirea cu un scop precis și dovedesc constant un comportament sănătos, cheltuindu-mi banii cu înțelepciune.
Am un cont bancar cu bani în el, pe care-l alimentez constant, punându-mi la bătaie priceperea, abilitățile personale și talentul.
Sunt implicat(ă) în cel puțin un proiect care-mi adresează nevoile de dezvoltare personală: muzică sau arte, sport sau mișcare fizică, voluntariat sau un proiect comunitar cu miză socială, de sănătate sau de mediu.
Provocări și bariere educaționale
Printre provocările și barierele comune care împiedică tinerii Gen Z să devină competenți din punct de vedere financiar se numără lipsa accesului la educație și la resurse de calitate, în special pentru grupurile cu venituri mici, marginalizate și vulnerabile; lipsa de motivație și de interes pentru a educația financiară; lipsa de încredere de sine, de încredere în bănci și instituțiile financiare, în consilieri și în autoritățile de reglementare; și lipsa de timp pentru practicarea obiceiurilor sănătoase și de oportunități pentru a aplica conceptele și competențele financiare în situații din viața reală.
Aceste probleme pot fi atribuite complexității percepute, plictiselii, fricii, fraudei, corupției, dezinformării, programelor încărcate, priorităților concurente sau urgențelor.
Abordarea FutureFin4GenZ
Cu FutureFin4GenZ oferim experiențe gamificate relevante modelării unui comportament financiar sănătos, sfaturi financiare fiabile și relevante din surse diverse și credibile. În plus, ghidăm procesul de stabilire a obiectivelor financiare specifice și realiste, tinerii având astfel posibilitatea să-și urmărească progresul, pe măsură ce experimentează diferite produse și servicii financiare cu scopul de a le compara costurile, evalua beneficiile și gestiona riscurile asociate.
Totodată, în cadrul abordării noastre educaționale tinerii Gen Z se vor putea alătura comunității existente de adolescenți care au interese similare, cu care vor putea împărtăși preocupările financiare pe care le au și care le pot da bătăi de cap. Astfel, în incursiunea lor educațională, ghidați în FutureFin4GenZ, îi vom încuraja să solicite feedback și sprijin din partea familiei, prietenilor, colegilor sau experților financiari și investițional, atunci când se confruntă cu provocări sau oportunități financiare pe care nu știu cum să le administreze.
Etapele educaționale | FutureFin4GenZ în acțiune
Auto-reflecție cu privire la nivelul actual de cultură financiară.
Atelier analiza rezultatelor proprii: maparea punctelor forte, fixarea punctelor de îmbunătățit, evaluarea oportunităților și gestionarea amenințărilor din mediul extern.
3 ateliere de educație financiară FutureFin4GenZ | descrierea mai jos.
Atelier centrat pe crearea planului propriu de acțiune pentru schimbarea modului de gândire cu privire la finanțele personale, precum și reînvățarea unor obiceiuri financiare mai adecvate obiectivelor personale, pe termen lung. Acest demers va include strategii specifice de optimizare a veniturilor, plasarea inteligentă a economiilor și investițiilor, precum și gestionarea datoriilor și administrarea mai concretă a cheltuielilor curente pentru un viitor îndestulat.
În FutureFin4GenZ, tinerii Gen Z vor fi provocați să aplice cunoștințe, să exerseze abilități și comportamente financiare într-un context nou sau diferit, prin intermediul unor simulări, board game și proiect step-up.
Bineînțeles, incursiunea financiară a Generației Z nu se termină fără reflecție personală și integrare a lecțiilor personale învățate și împărtășirea acestora în comunitatea FutureFin4GenZ.
3 module educaționale FutureFin4GenZ
#1 Generația Z și Bunăstarea Financiară
FutureFin4GenZ ajută în atingerea obiectivelor și îndeplinirea viselor, fie că este vorba de cumpărarea unei case, de începerea unei afaceri sau de o pensie confortabilă. Știind cum să planifice un buget, să economisească și să investească cu consecvență, dar să și cheltuie cu înțelepciune, tinerii Gen Z pot evita datoriile, pot acumula și construi avere și pot să își asigure viitorul financiar.
FutureFin4GenZ poate reduce stresul, anxietatea și depresia care rezultă adesea din problemele financiare, pentru că îi ghidează pe tineri să-și contureze un plan clar și realist pentru banii lor, pentru a se putea simți mai încrezători și mai stăpâni pe viața personală.
#2 Generația Z, Cariera Viitoare și Locusul de control intern
FutureFin4GenZ poate îmbunătăți perspectivele și performanțele școlare/academice și pe cele profesionale ale Gen Z. Înțelegând cum funcționează economia, cum funcționează afacerile și cum funcționează piețele financiare, tinerii învață cum pot lua decizii mai informate, pentru a reuși în viitor să profite de oportunitățile existente în domeniul propriu de interes.
Prin intermediul FutureFin4GenZ, tineri învață își negocieze asertiv termenii colaborării cu angajatorii sau partenerii de afaceri, să își gestioneze taxele sau să își diversifice sursele de venit sau investițiile viitoare. În plus, pentru că experiența FutureFin4GenZ este gamificată, acest tip de educație financiară le îmbunătățește tinerilor gândirea critică, capacitatea de a rezolva probleme și abilitățile de a comunica, atât de valoroase nu doar la școală sau la facultate, ci și la serviciu.
#3 Generația Z și Societatea Viitorului
FutureFin4GenZ oferă cunoștințe financiare specifice, care pot consolida dorința tinerilor de a contribui la creșterea economică și la stabilitatea țării, plătind impozite, creând locuri de muncă, inovând produse sustenabile și sprijinind creșterea întreprinderilor locale.
Cu FutureFin4GenZ, tinerii învață cum pot participa mai activ și mai responsabil la procesul democratic, votând, susținând și implicându-se în politicile publice care le afectează finanțele, în particular, și care influențează negativ prosperitatea societății, în general.
Totodată, FutureFin4GenZ le oferă perspectiva de a înțelege importanța sprijinirii cauzelor sociale și implicării financiare în problemele comunității, nu doar prin donații și voluntariat, ci mai ales prin investiții etice și durabile.
Educația financiară este o abilitate esențială pentru ca tinerii să reușească în viață și să obțină succesul în lumea viitorului. Prin echiparea Generației Z cu cunoștințele și abilitățile necesare gestionării cu eficiență a finanțelor lor, putem ajuta tinerii să navigheze prin complexitatea lumii financiare, pentru a reuși să facă alegeri financiare inspirate și astfel, să-și construiască un viitor așa cum și-l doresc, în bunăstare personală, creând valoare pentru societatea în care s-au născut, trăiesc și se dezvoltă.
Vă mulțumim că sprijiniți educația!